Arrels en espiral. Una de les principals causes de mort que observem. 

T’has preguntat el determinant que pot ser per als teus arbres la forma en la qual els planteges al teu jardí? A l’hora de plantar trobem molts errors que poden costar la vida als teus arbres en el mitjà termini i poden posar en risc a la teva família i el teu patrimoni.

5 *tips sobre què evitar en plantar un arbre al teu jardí. 

(1)Plantar en un clot que és massa petit perquè les arrels no puguin estendre’s fàcilment.

(2) Plantar arbres conreats en contenidors que tenen arrels que creixen en un patró circular.

(3) Plantar un arbre d’arrel nua girant les arrels perquè càpiguen en un petit clot de plantació

(4) Deixar cistelles de filferro o qualsevol part d’un contenidor en el clot de plantació.

(5) Apilar humus contra el tronc d’un arbre (creant un volcà d’humus). La teoria més comuna de la causa de les arrels de la tija és que es desenvolupen com a resultat de la plantació d’arbres massa profunds.

Quan els sistemes d’arrels estan enterrats, hi ha menys oxigen i aigua disponibles. Les arrels creixeran cap a la superfície del sòl i tendiran a envoltar el tronc. Com més enterrades estiguin les arrels, menys arrels estaran disponibles perquè l’arbre s’estableixi.

Les arrels que tallen la tija ofeguen el flux d’aigua i nutrients entre les arrels i les branques, i els aliments produïts en les fulles arriben a les arrels.

També poden comprimir i afeblir el tronc d’un arbre en o sobre el centelleig del collaret de l’arrel (la unió entre el tronc i les arrels principals) fent que s’inclini i perdi la seva estabilitat. Les arrels en espiral poden escanyar altres arrels. Els arbres que tenen arrels en la tija sofreixen una disminució lenta de la salut i una mort prematura. L’aparença del tronc d’un arbre es veurà afectada per una arrel tallant. En general, els troncs dels arbres s’eixamplen on entren al sòl. L’arrel evitarà que s’eixampli el collaret, a vegades el tronc pot estrènyer-se i aparèixer aplanat o enfonsat. L’amenaça depèn de la grandària de l’arrel i la quantitat de circumferència de l’arbre afectat. És gairebé impossible predir si una arrel en espiral en desenvolupament causarà problemes a un arbre. No obstant això, si un arbre té arrels en espiral, és més probable que tingui més problemes que un sense elles.

Per això sempre és important demanar assessoria professional sobre les millors cures en la plantació dels teus arbres i arbustos. 

elpetitjardiner@gmail.com