Quantes vegades sento pel carrer “mira com està això de merda !”, miro cap a on assenyalen i el que veig són fulles dels arbres que han caigut a terra. Em quedo sempre sorprès, perquè per a mi el concepte de merda és un altre: plàstic, paper, llaunes, ampolles, roba, bolquers… però les fulles dels arbres és una altra cosa. Les fulles són matèria orgànica, elles s’incorporen al sòl, brinden nutrients i ajuden com a protecció per als petits animals.
Les fulles protegeixen les arrels de la intempèrie; forma i nodreix el sòl que alimenta a les plantes. Aquest procés simple i mundà és el resultat de la saviesa inherent del regne vegetal, el flux permanent, el cicle dels nutrients.
L’exuberant selva tropical amazònica, ha florit durant milions d’anys en sòls que es troben entre els més pobres del món. Aquest fet va intrigar a molts científics.


Com pot haver-hi tanta vegetació, creixent tan intensament, en un sòl pràcticament desproveït de nutrients? El secret és el reciclatge perfecte. No es perd res, es reutilitza tot.
La fulla morta cau a terra, és trencada per tota mena de petits organismes, principalment insectes, centpeus, àcars, mol·luscos i després descompostes en minerals per fongs i bacteris.
Les arrels capil·lars dels arbres grans fins i tot surten del sòl i penetren la capa de fulles mortes per a reabsorbir els nutrients minerals alliberats. Unes setmanes després que cauen, els nutrients tornen a la superfície, la qual cosa ajuda a produir noves fulles, flors, fruits i llavors.
El bosc natural no necessita fertilització. Així, el bosc aconsegueix mantenir-se al llarg de segles, mil·lennis i milions d’anys. La situació no és diferent en els nostres boscos subtropicals, en camps, pastures o aiguamolls. La vida es manté mitjançant el reciclatge. Llavors hauríem de mantenir la situació als nostres jardins.

Miri un arbre amb una bella catifa de fulles seques. Aquesta catifa atrapa la humitat del sòl, manté el sòl porós i obert perquè penetri l’aigua de pluja i evita l’erosió, especialment en la part més empinada del barranc.
Aquesta catifa també afavoreix el desenvolupament de vegetació arbustiva i sotabosc que donarà encara més vida al sòl i abrigarà a la fauna, com a llúdries i cucs, sargantanes, insectes, etc.
No anem a escombrar!

#lesfullesnosonbruticia