El primer recurs natural que ha d’acaronar un jardí dissenyat amb criteris de sostenibilitat és l’aigua. Tot l’esforç que fem per reduir el seu consum serà poc, però molt benvingut. La selecció d’espècies és la clau; agrupar-les adequadament en funció dels seus requeriments hídrics, també. 

Els arbustos que a continuació esmento són molt resistents a la sequedat del terreny, la qual cosa els acosta a la xerojardinería. La majoria ens regalaran flors molt vistoses durant bona part de l’any, aportant més interès i color al jardí.

Si el que ens preocupa és el fred, tots són, en major o menor mesura, tolerants al fred. A més, tenim per a triar, arbustos per a situar a ple sol i arbustos per a la mitja ombra; adequats per a agrupacions o formant tanques. 

No són tots els que hi ha, però tots són adequats per a jardins amb baixos requeriments d’aigua i per tant, una bona elecció per a practicar jardineria sostenible.

1.- Westringia ‘Wynyabbie Gem’ (lognifolia)

Arbust perennifoli de port compacte. Flors rosa / blava de gener a desembre. Tolera el fred (fins a -7 °C). Necessita exposició a ple sol i és molt resistent a la sequera. Desenvolupament màxim 130-130

 2.- Rhaphiolepis x delacourii ‘Blanc’

Flores blanques de març a juny. Molt resistent al fred (fins a -10 °C). Tolera la mitja ombra i és molt resistent a la sequera.

3.- Phylica ericoides

Arbust perennifoli amb flors blanques d’octubre a juny. Resistent al fred (fins a -6 °C). Necessita exposició a ple sol i és molt resistent a la sequera.

Desenvolupament màxim 150-150

4.- Myrtus communis ‘Compacta’

Arbust perennifoli, amb flors blanques de juny a juliol. Suporta el fred (fins a -7 °C). Tolera la mitja ombra i és molt resistent a la sequera.

Desenvolupament màxim 120-80

5.-Grevillea juniperina

Arbust perennifoli amb flors vermelles de gener a juliol. Suporta el fred (fins a -8è). Necessita exposició a ple sol i és molt resistent a la sequera.

Desenvolupament màxim 200-150

6.-Grevillea lanígera ‘*Mount Tamboritha’

Arbust perennifoli de port rèptil, amb flors vermelles de gener a octubre. Suporta el fred (fins a -6 °C). Tolera mitja sobra i és molt resistent a la sequera.

Desenvolupament màxim 30-120

7.- Diosma hirsuta ‘Pink Fountain’

Arbust perennifoli amb flors roses de gener a maig. Resistent al fred (fins a -5 °C). Necessita exposició a ple sol i és molt resistent a la sequera.

Desenvolupament màxim 60-60

8.- Boronia spathulata

Arbust perennifoli amb flors de color rosa, de febrer a juliol. Resistent al fred (fins a -6 °C). Tolera la mitja ombra i és molt resistent a la sequera.

Desenvolupament màxim 60-80

9.- Ceanothus thyrsiflorus ‘Repens’

Arbust perennifoli de port entapissant amb flors de color blau de març a juny. Resistent al fred (fins a -6 °C). Necessita exposició a ple sol i és molt resistent a la sequera.

Desenvolupament màxim 50-150

10.-Grevillea ‘Clearview David’

*Arbusto perennifoli amb flors de color vermell, de gener a juliol. Suporta el fred (fins a -7 °C). Necessita exposició a ple sol i és molt resistent a la sequera.

Desenvolupament màxim 200-150