Conrear maduixes en tests o en el teu propi jardí és la millor manera de menjar les maduixes més riques que puguis trobar. Les maduixes completament madures tenen un sabor exquisit i aromàtic que no es pot comparar amb les que embenin en els supermercats. 

Les maduixes són plantes petites però resistents que prosperen molt bé quan es planten en fileres degudament preparades d’un bancal. Les maduixes també creixen felices en tests i en cistelles penjants.  

No importa la varietat ni on les plantis, comença per comprar plantes joves i vigoroses a les quals procuraràs força hores de sol i la humitat que aquestes plantes necessiten per a produir moltes flors i delicioses maduixes. Conrear maduixes en tests és, de veritat, molt senzill.

TESTS IDEALS PER A les MADUIXES

Les maduixes són plantes de creixement compacte i ràpid ideals per a conrear en contenidors. Cistelles penjants, tests de terracota i *freseras (jardineres especials per a maduixes) són alguns dels recipients que se solen usar per a conrear-les. Però es pot plantar maduixes en qualsevol recipient que pugui contenir terra: en caixes de fusta, en llaunes, abeuradors d’animals, etc.

Conrear maduixes en tests comporta una sèrie d’avantatges. Les plantes es poden moure a llocs amb més sol. Es poden aixecar del sòl per a evitar l’atac de caragols i llimacs. També es poden emportar a cobert quan arriba el fred i així forçar una collita anticipada a la temporada següent.

CURES DE LES MADUIXES EN TESTS

Les cures de les maduixes en tests són similars als de les maduixes plantades en el sòl. Han de rebre moltes hores de sol i cal mantenir el substrat humit regant abans que s’assequi per complet. Cal evitar mullar les fulles en regar per a evitar malalties per fongs que podrien espatllar els fruits. Abona amb un fertilitzant ecològic ric en potassi quan comenci la floració.

Quan passi la temporada de collita es pot tallar el fullatge vell i deixar només les fulles joves del centre de la planta. També se separen els *estolones que neixen de la corona i que serveixen per a aconseguir noves plantes. 

Si mai has conreat maduixes abans, els contenidors són una manera estupenda per a començar a fer-ho. És un mètode que gairebé mai falla i la recompensa és molt satisfactòria. Planta, rega, abona, recull i gaudeix de la immillorable aroma de les maduixes de collita pròpia.

GUIA BÀSICA DEL CULTIU DE MADUIXES

  • Planta maduixes a la primavera o a la tardor. Pots fer-ho en el sòl, en llits elevats, tests o cistelles penjants. El sòl o el substrat que utilitzis ha de ser lleugerament àcid.
  • Deixa una distància de 20 cm entre plantes de maduixots i 10 cm si plantes maduixes. Has de situar-les en un lloc on rebin, almenys, 8 hores de sol diàries.
  • Rega les plantes de maduixes una vegada a la setmana i procura no arribi a assecar-se. Evita utilitzar aigua dura o calcària. Pots rebaixar la duresa de l’aigua de reg afegint un polsim d’àcid cítric. És recomanable no mullar les fulles.
  • Fomenta la producció de fruits nodrint les plantes amb un fertilitzant orgànic.
  • Collita les maduixes madures al fresc del matí i guarda-les en el frigorífic.