Quan ens plantegem com preparar el jardí per a la primavera, moltes vegades no sabem per on començar. No obstant això, és senzill: la prioritat és passar revista a l’estat de les nostres plantes. Si hem pres les precaucions necessàries, la gran majoria de les nostres plantes hauran sobreviscut als rigors de l’hivern. Si aquest no és el nostre cas, el punt de partida ha de ser eliminar les plantes mortes o gelades. Dit això, vegem detalladament què hem de fer per a preparar el jardí per a la primavera. Una aposta per assaborir de gom a gom aquests mesos de sol que tant esperem.

1. Eliminar les males herbes

És el punt de partida a l’hora de preparar el jardí per a la primavera. Aprofitant els mesos de fred, les males herbes tendeixen a proliferar enormement. Una cosa a la qual se suma que, en aquest mateix període, prestem menys atenció al nostre jardí. Erradicar les males herbes ha de ser el començament de les nostres labors de jardineria. Però cura: fer-lo passa per emprar-nos a fons. No sols caldrà eliminar-les: és fonamental arrencar les seves arrels per a evitar que tornin a sortir.

L’obstinació per eliminar-les per complet no es deu a motius estètics. Les males herbes o adventícies són lladres de recursos de les nostres plantes. I no sols això: afegit, són un autèntic imant per a les plagues. Dos motius importants perquè, ja sigui a mà o bé utilitzant un herbicida, no hi hagi ni rastre d’elles.

2. Millorar el terreny, fonamental a l’hora de preparar el jardí per a la primavera

Encara que un dels efectes més visibles del fred és la mort d’algunes plantes, la cosa va molt més allà. Les baixes temperatures tendeixen a endurir el terreny, complicant molt que la vida rebroti. I no sols això: el terreny endurit és un autèntic enemic de l’arrel de les nostres plantes. No sols no afavoreix que absorbeixin correctament els nutrients. A més, no permet evacuar l’aigua sobrant posant en perill a la nostra planta.

En el Petit Jardiner oferim diferents tipus de tractaments que fàcilment i a baix cost podem realitzar perquè el substrat al teu jardí sigui menys compacte i ajudi les plantes a afermar les seves arrels durant la primavera. 

El següent que haurem de fer és començar a trencar els terrossos de terreny. Aquests que es creen amb el fred, i que impedeixen l’entrada d’oxigen en la terra. D’aquesta manera, tindrem l’opció d’airejar-ho correctament. I no sols això: també ens donarà l’oportunitat d’afegir substrat nou i aplicar tant un abonament orgànic com un abonament mineral. La idea és barrejar el primer amb la terra, i aplicar el segon sobre la superfície una vegada conclosa la tasca.

I, encara que parlem de preparar el jardí per a primavera, aquesta mateixa tasca podem portar-la també a cap amb els nostres tests. Al cap i a la fi, sofreixen les mateixes conseqüències del fred de l’hivern.

3. Revisar el reg, una manera d’anticipar-nos a l’estiu

Ai el fred! A ell no sols li devem l’estat del nostre jardí. També, en un moment donat, la situació en la qual estigui el nostre sistema de reg. Per a evitar que ens enxampi el toro quan pugin les temperatures, és el moment perfecte per a veure si funciona plenament. El fred i les gelades han pogut trencar alguna de les seves mànegues. I, fins i tot, bloquejar la sortida de l’aigua en els aspersors o degotadors.

4. Sanejar la gespa

Cómo salvar el césped seco: pasos y consejos | Ecovita Blog

un altre aspecte fonamental per a preparar el jardí per a la primavera

És moment de desempolsar el tallagespa, i començar a acaronar una mica el nostre mantell d’herba. Si bé durant els mesos de fred hem deixat créixer lliurement la nostra gespa, aquesta avantsala de la primavera ens obliga a tornar a domar-lo. Per a això, l’ideal és que comencem a segar amb una certa regularitat. Una labor que ha d’estar acompanyada d’anar reprenent, a poc a poc, una pauta de reg d’acord amb l’augment de temperatures.

L’ús d’una gespa repoblador ens ajudarà a restaurar les calbes que hagi pogut produir el fred. Però no són aquestes les úniques tasques que demandarà la nostra gespa. Un altre aspecte fonamental és que eliminem les males herbes que pugui tenir i, també, que suplim les zones en les quals falti herba. Una cosa íntimament lligada a aquestes plantes adventícies però, també, a l’acumulació d’humitat durant els mesos d’hivern.

5. Plantar vivaços, bulboses o anuals

I, arribats a aquest punt de preparar el jardí per a la primavera, és moment de gaudir. De gaudir de veritat. I és que plantar noves plantes és sempre sinònim d’alegria. Si optem per plantes d’exterior, podrem veure el seu pes al nostre jardí en el mateix moment del plantat. No succeeix el mateix amb els bulbs, que es prendran el seu temps per a despuntar sobre la terra. Alguna cosa que no els resta bellesa i que, sens dubte, no és apte per a impacients.

Combinar les unes i les altres és una meravellosa manera de crear un atractiu equilibri entre l’immediat i el curt termini. Una forma, en realitat, de fer del nostre espai un viu i canviant. La millor proposta per a treure-li encara més profit.

I sí: preparar el jardí per a la primavera ens portarà una miqueta de temps. Però és clar: l’esforç haurà valgut la pena.